Konkurs „Zero food waste – nie marnuję żywności”

2021-02-23 08:38

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza nowy konkurs pn. „Zero food waste– nie marnuję żywności”, którego celem jest zachęcenie do wdrożenia idei niemarnowania żywności oraz kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem produktów, które pozostały z poprzednich posiłków czy zakupów. Stwórzcie wyjątkowe danie z resztek, a przepis wraz ze zdjęciami lub filmami przyślijcie do nas. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.

Każdego roku na całym świecie wyrzuca się tony pełnowartościowej żywności, podczas gdy miliardy ludzi umierają na skutek niedożywienia. To niewątpliwie ogromny problem społeczny, ekologiczny i ekonomiczny, dostrzegalny na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Czas to zmienić i zastanowić się co my sami, we własnym domu możemy zrobić by ograniczyć marnowanie żywności i tym samym przyczynić się do ochrony naszej planety.

Zero waste w kuchni nie jest nową ideą. W ten sposób gotowały już nasze mamy i babcie. Któż z nas nie pamięta smaku poniedziałkowej zupy pomidorowej, która powstała na bazie niedzielnego rosołu. Czy pamiętacie smak zapiekanki z resztek kiełbasy, makaronu i warzyw? Pomysłów na dania z wykorzystaniem pełnowartościowych resztek jest wiele. Wystarczy odrobina kreatywności, a efekt może przerosnąć nasze najśmielsze oczekiwania. Twórzcie nowe smaki i formy, komponujcie z resztek pełnowartościowe dania.

Zachęcamy do dokładnego przejrzenia zawartości Waszych lodówek czy spiżarni. Może zapomniany pomidor wciśnięty w kąt ser czy wędlina to produkty, z których uda Wam się wyczarować smaczną sałatkę, paszteciki albo pyszne przekąski. Zatem mieszajcie i siekajcie, łączcie smaki i tekstury, smażcie, pieczcie i gotujcie, a efekty Waszych kulinarnych wariacji prześlijcie do Nas.

Do udziału w Konkursie zapraszamy również uczniów szkół średnich, dla których przewidzieliśmy specjalne nagrody! Dobre nawyki związane z niemarnowaniem żywności warto kształtować już od najmłodszych lat!

Zgłoszenia na zasadach opisanych w regulaminie można wysyłać od 17.02 do 24.03.2021 r.m na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl

Do pobrania: Regulamin konkursu Zero food waste – nie marnuję żywności

Info. Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi 

 

Wróć